Bál-balhék

Keringő a jobbszélen

 
2013. Jan. 27. 11:25

Bál-balhék

Keringő a jobbszélen

2013. január 27., Vasárnap 11:25

A név változott, de a lényeg megmaradt. Az idén először megrendezett Akadémikusok Bálja ugyanazt a közönséget szolgálja ki, amelyet a tavaly a Hofburgból száműzött Bécsi Korporációs Bál (WKR Ball). Ráadásul a szélsőjobb nemcsak hogy újra megkapta a Hofburg báltermét, de még a legfrekventáltabb februári időpontot is biztosítani tudta magának.

Eredetileg a Boku-bál (az agráregyetem) szerepelt a báli menetrendben ezen a napon, február 1-én, a sí szünet előtti péntek estén. A Hofburg igazgatósága, amely a termek bérbeadását intézi, azt állítja, hogy az egyetemnek mégsem volt megfelelő az időpont, ezért kaphatta meg egy másik jelentkező, az eddig ismeretlen Bécsi Akadémikusok Első Bálja.

A Boku szóvivője másként emlékezik a még tavaly történtekre. Velük, amikor kérték a február 1-i időpontot, közölték, hogy ekkora már másik rendezvény foglalta le a termet.

A tiltakozó megmozdulások abban a pillanatban megkezdődtek, amikor kiderült, hogy a hangzatos elnevezés mögött a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPŐ) áll, és a táncos rendezvény nem más, mint a tavaly lényegében betiltott, illetve a reflektorfényből valahova a jelentéktelenségbe száműzött Bécsi Korporációs Bál utóda. Ez a bizonyos Korporációs Kör, amely a szélsőjobboldali diákegyesületek szóban forgó mulatságát rendezi, e politikai áramlat egyik legmarkánsabb szervezete, tartósan szerepel az ilyen beállítottságú egyesületek között az Osztrák Ellenállás Dokumentációs Archívumának évkönyvében.

A bálon 1968 óta évről évre megjelenik az európai radikálisok színe-java. Ehhez képest tény, hogy több mint negyven éven át január utolsó péntek éjszakáján az éppen megszerzett báltermet a Burschenschaftok zászlaja díszítette, a parketten pedig ott keringőztek az egyesületük színes sapkáját viselő deli legények, fiatalabbak és idősebbek, többen immár magas pozícióban. Sokféle arc és termet –, ami összeköti őket, az világnézetük, náci eszmeiségük, a holokauszt kisebb-nagyobb intenzitású tagadása, a német faj felsőbbségének dicsőítése. Amely eszméket vezető politikusaik – élükön a pártot irányító Heinz-Christian Strachéval – minden létező alkalommal nyíltan hangoztatnak.

Talán ez a háborítatlan – kisebb tüntetésekkel éppen csak megzavart – bálozás bátorította fel annyira a szervezőket, hogy tavaly már a Hofburg nagy báltermébe invitálták vendégeiket. Először – és sokan azt remélték, utoljára. Mert a Hofburg elsősorban bevétel-központú rendezvényszervezői végül engedtek a hatalmas felháborodásnak, és „örökre” kitiltották a bált. Igaz, az FPÖ vezére azonnal jelezte, hogy esze ágában sincs feladni a keringőzést a patinást épületben. Szavai valóra váltak: ha névváltozás árán is, de az idén ismét ott parádézhatnak a szélsőséges gondolkodású ifjak – és idősebbek.
A tiltakozás az idén is óriási – kérdés, lesz-e eredménye.

4 komment:
0N4RBZzMV | 2017. január 29., Vasárnap 09:55
Free knowledge like this doesn't just help, it promote demcroacy. Thank you.

XptD6KoXOm | 2017. január 29., Vasárnap 14:49
I am forever indebted to you for this <a href="http://eszqjwofzs.com">inotnmaoifr.</a>

qQKuiu8oIK7 | 2017. február 3., Péntek 23:40
If you wrote an article about life we'd all reach <a href="http://iavkkirxfe.com">ennnthgeimelt.</a>

nT4hUQY0L133 | 2017. február 5., Vasárnap 23:46
Wham bam thank you, ma'am, my qunoitses are answered! http://ovhilktbnyj.com [url=http://miglhptlnf.com]miglhptlnf[/url] [link=http://nakweqhl.com]nakweqhl[/link]

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl