Fogyiznak a lipicaiak

 
2014. Feb. 22. 09:16

Fogyiznak a lipicaiak

2014. február 22., Szombat 09:16

Nehéz évük lesz a Spanyol Lovasiskola nemes paripáinak: nem is elsősorban a sok fellépés, különböző külföldi utak jelentik a gondot, hanem az, hogy túlsúlyosak. A Lovasiskolát irányító Elisabeth Gürtler szigorú diétát rendelt el, aminek részleteit hozzáértő szakemberek dolgozzák ki.

Svédország, Anglia, Hollandia, Belgium szerepel a vendégfellépések listáján, és persze az otthoni kemény munka, az előadások a közönséggel, amely rajong a gyönyörű paripákért. Olyannyira, hogy nemcsak az esti parádés előadásokat látogatja, hanem a reggeli edzéseket is.

A lipicai barokk típus, egy kis gömbölydedség nemcsak megengedhető, hanem hozzá is tartozik a fajtához, de zsírlerakódás nem engedhető meg. Már csak azért sem, mert művészetük teljes fegyvertára mozgékonyságot igényel, a különböző lépések, ugrások sokkal megerőltetőbbek, ha súlyfelesleg van, és értelemszerűen még a sérülés veszélye is nagyobb.

Gondozóik túlságosan elkényeztették őket, és talán a táplálék sem volt a legideálisabb – mondják azok a szakértők, akik most minden egyes ló számára külön állítják össze az étrendet. Vigyázni kell rájuk, igen értékes és ma már ritkaságszámba menő fajta ez. Régen minden uralkodóház udvaránál ott voltak ezek a kifejezetten lovastornákra, bemutatókra szánt lovak. Ma már csak Bécsben foglalkoznak – a stájerországi Piberben tenyésztett – nemes állatok kiképzését, amely egyébként négy teljes évig tart. Ennyi idő alatt sajátítják el a lovak a különböző testtartásokat, lépés-váltásokat, ugrásokat, amelyek ugyan a lovak mozgásának természetes elemeit képezik, de mindezt iskolázott formában, zenével összehangolva kell bemutatniuk a közönség előtt. Az idomítás után a belovaglók még vagy 10-12 évig képezik őket.

A Hofburg Téli Lovasiskolájában a közönség az 1735-ben épült pompás barokk lovascsarnokban ilyen hosszadalmas idomítás eredményét látja, amikor önfeledten tapsol a a passage-ok a piaffok és galopp-piruettek, a pas de deux és lovasiskola quadrille-bemutatója láttán. Bécs magasrangú hivatalos vendégei számára szinte kötelező program ez, sokan többször is megnézik ahz előadást, amely egyébként nemigen változik. Mindig ugyanaz a látványos befejezés például: két paripa tükör-szinkronban táncol egymás felé, majd a Bécsi kongresszus idejének klasszikus zenéjére vonul fel 8 lipicai ló lovasával együtt vonul fel. Könnyed tánclépésekkel és a legmagasabb koncentráció mellett mutatják be a „Fehér csődörök tánca” névre keresztelt produkciót.

Bár a tenyésztés, a kiképzés és az állomány jóltartása hatalmas összeget emészt fel, azért ez az „üzletág” tekintélyes gazdasági tényező is. A tavalyi adatok még nem állnak rendelkezésre, de a gazdasági felelősök biztosak benne, hogy a válság érezteti hatását. A közönség nagyobb része a Bécsben hivatalos ügyben megforduló külföldiekből áll, fontos vendégkört biztosítanak a nagy szakmai kongresszusok – márpedig ezek száma tavaly is csökkent. A szervezők igyekeznek újabb és újabb izgalmas programokat kitalálni, s ha már hagyomány, összehozzák más Bécshez kötődő „kötelező programmal”. Például közös műsort terveznek a bécsi Fiúkórussal (Wiener Sängerknaben.). És persze új piacokat is felkutatnak. A legnagyobb reményt Moszkvához és az Egyesült Arab Emírségekhez fűzik. Az idén mindkét helyen bemutatkoznak a lipicaiak.

És persze egyéb ötletek is hozhatnak bevételt. Újdonság, hogy hamarosan esküvői helyszínként is lehet bérelni a történelmi termeket. Ma már online is lehet jegyet váltani a produkciókra, sőt, a is elérhető az emléktárgyakat árusító bolt. Kell a bevétel, a lovak diétája is pluszkiadást jelent.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl