A nyári Bécs örömei

 
2011. Júl. 25. 22:27

A nyári Bécs örömei

2011. július 25., Hétfő 22:27

Ilyenkor Bécs olyan, mint egy igazi mediterrán város. Nem csak a kánikula miatt, inkább a virágözön, a kávéházak és éttermek utcai teraszai, a színes ernyők alatt jókedvűen kávézó, söröző vendégek vidám hangzavara emlékeztet valamilyen igazi déli városra. Talán csak az ablakban, erkélyen száradó fehérnemű hiányzik, ezt ugyanis a házközösségek szabályzatai szigorúan tiltják. Bécs ilyenkor – és még nagyon sokáig, a vénasszonyok nyarába belenyúlva – az utcákon él.

Akik egy-egy jó kiállításért, koncertért ilyenkor látogatnak ide, nem csak városi programokat élvezhetnek, nem kell lemondaniuk a nyaralás klasszikus örömeiről sem. Különleges lehetőség adódik például a strandolásra, mégpedig természetes körülmények között. Nem is kell hozzá autó, metróval is könnyedén elérhető az Alte Donau, a Duna holtága, közvetlenül az ENSZ központ után. Körbekerített strandot éppúgy találni itt, mint szabad területet, ahol lehet napozni, heverészni, és persze fürödni, úszni a tó-jellegű holtágban. A folyó e teljesen állóvizű szakaszán nagy élet van, vitorlásklubok is működnek, s a vízminőség sem ad okot aggodalomra: a főváros illetékesei rendszeresen ellenőrzik, a hínártól, iszaptól megtisztítják.

A bécsiek számára a hétköznapokból nyaralást varázsol ez a lehetőség: aki munka előtt vagy után – avagy esetleg kétszer is egy nap – kiszalad, gyorsan úszik egyet, egész másként érzi magát. A szabad strandokon is van persze vécé és valami kis nem túl bonyolult büfé, de a meglehetősen hosszú szakaszon – mindkét parton – akadnak jóféle kisvendéglők is. Ahogy Bécsben általában, itt sem feledkeznek meg a kutyásokról: míg az egyik oldalon tilos, a másikon megengedett a négylábúak jelenléte. A bennszülöttek tudják, hol számíthatnak kutya-fürdőtársra, aki ez zavar, az a másik oldalt választja. Igaz, a kutyáknak kijelölt részről tárul a legizgalmasabb kilátás a szem elé: A háttérben az ENSZ város és a többi rafinált formájú felhőkarcoló különös varázst ad a helynek. Aki nem akar a város közepétől eltávolodni, az a Duna-csatornán immár évek óta működő strandhajón mártózhat meg, legalábbis szeptemberig, de Bécs szinte minden kerületében nagyszerű városi fürdők, a külsőbb részeken igazi strandok várják a látogatókat – igaz, elég borsos belépőért.

Még az építők, az alapítók számára is meglepetés, milyen népszerűvé vált a belső udvara. Az egykori császári lovarda, és a mellette felépített modern múzeumok – a Leopold és Modern -, illetve a gyermeklétesítmények és az építészeti központ közé 2003 óta fura formájú hatalmas műanyag fekvő-ülő alkalmatosságokat helyeznek ki, mégpedig évente változó színűeket. A bécsiek hamar rájöttek, milyen kényelmesek: a nap minden szakában heverésznek rajtuk. Van, aki olvas, közben zenét hallgat, mások laptopjukon kopognak, vagy éppen megosztják a helyet és beszélgetnek – a lényeg, hogy a téren mindig van élet, délben megtelnek a hangulatos kis vendéglők, a múzeumokból kifelé tartók is elidőznek egy kicsit. A Zoom gyermekmúzeum és a gyermekszínház saját kisebb udvarral rendelkezik, ott szellemes eszközökkel felszerelt játszótér áll rendelkezésre.

Az esték aztán újabb örömöt hoznak. Évről évre szaporodnak a szabadtéri mozik: a legnépszerűbb és legszebb a Városháza előtti tér, ahol nemcsak a csipkés épületre kitett vászonra vetített remek komoly zenei filmek okoznak örömet, hanem a jókora étteremváros is. A kínálat nemzetközi, a látvány remek, bár mindig sokan vannak, és az árak nem éppen alacsonyak. Sötétedéskor indul a program. De messze nem ez az egyetlen ilyen szórakozási lehetőség: számos helyen van szabadtéri vetítés, újabban még a Központi Könyvtár izgalmas épületének tetején is, nem beszélve sok kisebb-nagyobb, köztük eldugott kastély kertjéről.

A nyár Bécsben most már hagyományosan a modern tánc időszaka: a gazdag programot az Iesztivál biztosítja, világhírű táncosokkal, produkciókkal.
Lassan indulnak az egy-egy udvarban, kastélyparkban a zenés előadások. Udvarán a Don Giovanni az idei műsor, a Theresianum kertjében a Csárdáskirálynő megy http://www.wieneroperettensommer.com/index.php, a Bécs közeli udvarán a Figaró házasságát adják elő.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl