A mottó a kíváncsiság

 
2012. Júl. 9. 19:51

A mottó a kíváncsiság

2012. július 9., Hétfő 19:51

Jókora volt a túljelentkezés, pedig ki gondolná, hogy vannak olyan hét és tizenkét év közötti gyerekek, akik nyaralás helyett inkább előadásokat hallgatnak, szemináriumokon és workshopokon vesznek részt. A 10. Gyermek Egyetem július 21.-ig tart, és nem véletlen, hogy a mottó a kíváncsiság, az ami valószínűleg a jelentkezőket hajtja.

A nyitó előadást Heinz Fischer államfő tartotta. Nem annyira tudományos, mint inkább népszerű témát választott, arról beszélt, „Mit csinál egy államfő egész nap”. A téma illeszkedik a rendezvénysorozat egyik céljához: a majdani felnőtt életre is felkészítenek itt, abban a reményben, hogy a felnövekvő nemzedék nem lesz közömbös a társadalom és a politika kérdései iránt.

Tavaly 4500 gyerek járt két hétig szorgalmasan az összesen öt egyetem előadóiba. Az idei programkínálatban kiemelt szerepet kapnak azok az előadások és foglalkozások, amelyek az emberekkel és állatokkal való felelősségteljes bánásmódot állítják a középpontba. Persze minden egyetem a saját profiljának megfelelő témákat helyezi előtérbe, így az agráregyetem „Klima és energia” címmel indított előadássorozatot, de lesz szó a jövő közlekedéséről is. Az állatorvosi egyetem ezúttal a kevésbé vonzó kisállatokra hívja fel a figyelmet. Mindez persze nem az előadások szigorú szabályait betartva, hanem annál sokkal színesebben, és a támogató partnereknek köszönhetően a lehető legkorszerűbb technikával szemléltetve.

A helyt adnak a kezdeményezőkészségnek, a kreativitásnak, így a kis egyetemisták akár újítóként, feltalálóként is szerepelhetnek. Az előadók arra bíztatnak mindenkit, hogy kérdezzenek bátran, még ha a kíváncsiságuk butaságnak is tűnik. Ismert professzorok veszik halálosan komolyan a gyerekesnek hangzó kérdéseket: ők tudják, hogy a kíváncsiság minden haladás egyik mozgatója. Jövendő „igazi” hallgatóikat a kellő bánásmódban részesítik.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl