Sebastian Kurz és az ÖVP a győztes

Második - egyelőre - az SPÖ

 
2017. Okt. 15. 19:55

Sebastian Kurz és az ÖVP a győztes

Második - egyelőre - az SPÖ

2017. október 15., Vasárnap 19:55

Bár a végleges eredmény a levélszavazatok kiértékelése után csak csütörtökre várható, bizonyos, hogy az osztrák Néppárt Sebastian Kurz vezetésével megnyerte a választást. Erősödött az Osztrák Szabadságpárt, az SPÖ pedig a 2013-as választási eredményét hozta, ám most ez csak a második helyre elég. Valószínűleg kiesnek a Zöldek, ám bekerül Peter Pilz listája, és az alig öt éve alakult NEOs tartja a helyét. 

Az első hely egy pillanatig nem volt kétséges, a második helyen azonban az újabb és újabb eredmények beérkezése nyomán volt változás. Az ideiglenes végeredmény: ÖVP 31,6 % (plusz 7,7 % - 62 mandátum); SPÖ: 26,9 % (53 mandátum); FPÖ: 26 % (plusz 5,5 %- 51 mandátum; NEOs: 5,1 % (plusz 0,3 % - 9 mandátum) ; Pilz-lista: 4,3 % (új párt- 8 mandátum); Zöldek 3, 9 % (mínusz 8,9 %)

Változás elképzelhető a Zöldek esetében, a levélszavazatok eredménye meghozhatja a parlamenti küszöb eléréséhez szükséges 0,1 %-ot.  És nem mondható biztosnak az SPÖ második helye sem, a 0,9 százalékos különbség igen csekély.

                                                                                                    

Valójában az eredmény nem meglepetés. A 183 fős parlamentben a három első helyen végzett párt minden kombinációban alkothat többséget, ám a számtani lehetőségek nem mindig egyeztethetőek a politikai megfontolásokkal. Így a nyertes ÖVP, amelynek új vezetője borította a koalíciót az SPÖ-vel, és idézte elő az előrehozott választást, aligha akar majd ismét közösen kormányozni a szociáldemokratákkal. Utóbbiak viszont a Szabadságpárttal nemigen kompatibilisek, így a legvalószínűbb az első és a harmadik párt koalíciója, vagyis a Szabadságpárt  ismét kormányra kerülhet. (Annak idején, 2000-ben, amikor Wolfgang Schüssel emelte be az akkor Jörg Haider vezette pártot a kormányba, óriási volt a tiltakozás, az Európai Unió szankciókat rendelt el - mellesleg minden eredmény nélkül. Ma más a politikai környezet, és kétségkívül Sebastian Kurz és Heinz-Christian Strache jövőképe viszonylag közel áll egymáshoz, különösen a lakosságot erősen foglalkoztató migráns-kérdésben.) A kispártok semmiképpen nem számíthatnak kormányzati szerepre, nélkülük is kijön a többség.

A pártvezetők egyelőre visszafogottan nyilatkoznak, a kormányalakítási tárgyalások megkezdése még odébb van. Egyelőre a jelenlegi kormány (és parlament) felmentése következik, amellyel egyidőben Van der Bellen államfő az ügyek ideiglenes vitelére kéri fel őket. Ezután tárgyal a parlamentbe bekerült pártok vezetőivel, és e tárgyalások eredményeként ad kormányalakítási megbízást - a szokások szerint a győztes párt vezetőjének.  Megfigyelők szinte biztosra veszik az ÖVP/FPÖ koalíciót.

Sebastoan Kurz - screenshot

Christian Kern  SPÖ elnök, a most távozó kormány kancellárja első nyilatkozatában megerősítette, hogy  nem mond le, ha kell, vállalja az ellenzéki szerepet. A felmérések szerint egyébként a szociáldemokrata szavazók zöme az ő személye miatt voksolt a pártra.

A legnagyobb vereséget kétségkívül a Zöldek szenvedték el, ők szinte ugyanott vannak mint több mint harminc évvel ezelőtti megalakulásuk idején.  Vezetőik egy percig sem tagadják a hibákat, miközben nyilvánvaló, hogy a pártból kivált Peter Pilz vitte el a szavazatokat. Ő azonban - jegyezte meg kancellárjelöltjük,  Ulrike Lunacek - maga is azért fordított hátat, mert nem értett egyet a párt irányvonalával.

Kurz első nyilatkozatában ismét pozitív változásokat ígér, most már a szavazók akaratának megfelelően. Ezekről a tartalmi egyeztetésekről szólnak majd a tárgyalások a parlamentbe bejutott pártok vezetőivel. 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl