Orbán pávatánca

 
2020. Jún. 25. 08:21

Orbán pávatánca

2020. június 25., Csütörtök 08:21

Orbán Viktor uralkodási technikája mindmáig változatlan és mindig sikeres volt – írja a Der Standardban megjelent kommentárjában Paul Lendvai

Majdnem napra pontosan nyolc éve, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök két Fideszhez közeli alapítvány zártkörű rendezvényén elmondott beszédében leírta, milyen mesteri módon vezeti az orránál fogva az ellenséget, anélkül, hogy az ezt észrevenné. A Fidesz-kormány két éves beiktatása alkalmából mondott ünnepi beszédéhez fűzött árulkodó, mert rögtönzött kiegészítésében elbüszkélkedett az EU-ban és az EU-val kapcsolatos viták során alkalmazott virtuóz tárgyalási taktikával, amelyet “pávatáncként” határozott meg.

Hogyan beszélhet az ember kétértelműen az EU vezető szerveiben levő bírálókkal, és miként vezetheti őket orruknál fogva úgy, hogy azok olyan - hamis - benyomást szerezzenek, mintha Orbán engedett volna, holott ő a valóságban zavartalanul tovább követi a saját irányvonalát? “A diplomácia táncrendje miatt az elutasításokat úgy kell bemutatnunk, mintha meg akarnánk azokkal barátkozni ...  Ez a bonyolult játszma, egy fajta pávatánc”.

Hatalomtechnikája mindmáig változatlan és sikeres volt az EU-s intézményekkel és az Európai Néppárt (EVP) vezető szerveiben ismétlődően jelentkező konfliktusaiban. Nádas Péter, neves magyar író, már uralkodásának kezdeti szakaszában úgy jellemezte Orbánt, mint “a hatalom ideológiamentes robotosát... Mind a belföldön, mind a külföldön használt kétértelmű gondolkodás tudatos alkalmazása, a kettős mérce, a kétszínűség és a kettős beszéd az ő eredeti politikai találmánya”. Az Európai Unióban és az Európai Néppártban lefolytatott minden nyilvános vagy titokban maradt összetűzés során Orbán és az embereinek a reakciója a “pávatánc” ismert mintája szerint ment végbe.

A koronavírus miatti teljhatalom megszüntetése

Ugyanezt a taktikát alkalmazta most az Orbán-kormány a koronavírus miatt időkorlátozás nélkül bevezetett teljhatalom megszüntetésekor is. Sőt, ez alkalommal a kormány mindazoktól a bel- és külföldi bírálóitól is bocsánatkérést követel, akik “ hamis híreket terjesztettek Magyarországról”.

Hogy a veszélyhelyzet alatt Orbán összesen 255 rendeletet hozott, amelyek közül többnek súlyos következményei vannak, arról éppoly kevés szó esik, mint arról, hogy a veszélyhelyzetre vonatkozó törvény megszüntetésével egy időben keresztül vertek a parlamenten egy 247 oldalas új törvényt, amely új különleges teljhatalommal ruházza fel a miniszterelnököt.

Kiváló jogi szakértők, - mint a Princeton Egyetemről Kim Lane Scheppele és Halmai Gábor-, teljes mértékben megerősítették három magyar emberi jogi szervezet kritikus hangvételű állásfoglalását, amely “optikai megtévesztésről” beszéln. Az új törvény palástja alá bújva a kormány hat hónapi időtartamra, a parlament hozzájárulása nélkül, úgynevezett “egészségügyi veszélyhelyzetet” hirdethet ki, illetve újíthat meg, és továbbra is rendeletek által kormányozhat.

Sheppele és Halmai professzorokat idézve, a két koronavírus elleni törvény lehetővé teszi az Orbán-kormány számára, hogy “ a bel- és külföldön terjesztett látszólagos lemondással ellentétben, csaknem határtalan hatalmat” szerezzen magának. Ezután Orbán az új “nemzeti konzultációval” teljes lelki nyugalommal folytathatja kampányát “Brüsszel” és “Soros” ellen. (Paul Lendvai, Der Standard, 2020.06.22.)

Fordította: dr. Gonda László 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl