Oda az osztrákok tisztaságmániája?

Drámai takarítási adatok: Van, aki csak évente háromszor cserél ágyneműt

 
2010. Dec. 3. 16:51

Oda az osztrákok tisztaságmániája?

Drámai takarítási adatok: Van, aki csak évente háromszor cserél ágyneműt

2010. december 3., Péntek 16:51

Az osztrák háztartásokban manapság lényegesen kevesebb időt fordítanak takarításra, mint pár évvel ezelőtt. A felmérések másik következtetése kisebb meglepetés: a nők háromszor annyit pucolják a lakásukat, mint a férfiak.

Öt évvel ezelőtt még heti 18 órát takarították az osztrákok otthonukat, az idén már csak 12 órát szánnak erre a tevékenységre. A nők életéből heti 12 órát vesz el ez a házimunka, a férfiak alig négy órát áldoznak fel, a gyermekek pedig mindössze egy órát segítenek. (2005-ben ők még 2 és háromnegyed órát szorgoskodtak otthon). Kérdés, vajon hatékonyabb és ezért gyorsabb-e ez a munka, vagy valamilyen oknál fogva kevesebb a piszok? Az sem zárható ki, hogy az osztrákok számára ma kevésbé fontos a tisztaság.

Az is igaz azonban, hogy a háztartási munkával töltött idő csökkenésével kevesebb lett az otthoni baleset. Azért ez a szám még mindig tekintélyes: tavaly 34 800 –en sérültek meg takarítás illetve főzés közben. Egyharmaduk volt nő.

Csökkent a naponta takarítók száma is, 2005-höz képest 4 százalékkal. Minden tizedik osztrák pucolja naponta a vécét, hét százalék sikálja minden nap a fürdőkádat, miközben az összes többi háztartási tevékenységre kevesebb időt fordít. Nem beszélve arról, hogy például mindössze két százalék tisztítja naponta a cipőjét. 21 százalék vált ágyneműt hetente, 40 százalék havonta kétszer-háromszor. A megkérdezettek hat százaléka elismerte, hogy évente csak háromszor húzza át az ágyát. 55 százalék nagy súlyt helyez a fürdőszoba, a vécé és a konyha tisztaságára, a többi helyiségre nem ügyel annyira. 27 százalék beéri azzal, hogy látszólag rend legyen, nekik elég egy kis felületes takarítás.

A legfurább, hogy 11 százalék számára egyáltalán nem okoz gondot a rendetlenség. A fő rendetlenek a fiatalabbak, az ötvenen felülieknél lényegesen fontosabb a rend. Az osztrákok egyharmada viszolyog az ablakpucolástól, alig hat százalék állítja, hogy szereti ezt a munkát. Ez nem függ a lakások nagyságától: minél kisebb és városibb a lakás, annál kevésbé kedvelt az ablakok tisztán tartása.
Pedig – és ez már egy Ausztriában idézett londoni felmérésből derül ki – azoknál a pároknál, ahol a férfiak kiveszik a részüket a házimunkából, lényegesen kevesebb a válás! Kérdés, ez kellő ösztönzés-e a férfiaknak.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl