Ez már a fesztivál-nyár!

Zene,zene, zene – no meg próza…

 
2015. Jún. 19. 10:03

Ez már a fesztivál-nyár!

Zene,zene, zene – no meg próza…

2015. június 19., Péntek 10:03

Grafenegg a példa, milyen gyorsan lehet hagyományt teremteni abból, ami jó, és amire szükség van. Tíz évvel ezelőtt még senki nem hitte, hogy a Bécstől alig 40 percnyi autóút után előbukkanó csupa-torony, csupa-csipke kastély és a körülötte lévő hatalmas park tényleg nyaranta ismétlődő népszerű fesztivál helyszíne lehet. Ma már az ausztriai fesztiválszezon elmaradhatatlan része a grafeneggi nyár, amely ráadásul belenyúlik az őszbe, és nemzetközi zenei iskolával is kiegészül.

A kastély mai tulajdonosa Tassilo Metternich-Sándor. Az ő 2009-ben elhunyt édesapja ismerte fel a környezetben rejlő lehetőséget, s álmodta meg a nyári zenei rendezvényt. Az álom persze kevés volt, a 2007-es induláshoz létre kellett hozni a romantikus parkban egy olyan színpadot és nézőteret, amely vonzó lehetőség nem utolsósorban a rangos művészek számára is.
A Wolkenturm – Felhő-torony – névre keresztelt üveg-beton-torony nem véletlenül nyert építészeti díjat: úgy illik a környezetbe, hogy a maga inkább futurista hatásával egyszersmind tökéletesen eltér a csipkés kastélyépületétől és a romantikus parktól. 1700 néző fér el az ülőhelyeken, de még vagy 300-an lekuporodhatnak a fűre – az akusztika pedig tökéletes. Az első év oly sikeres volt, hogy a kastély ura – és az alsó-ausztriai tartományi kormány, amely azonnal felismerte a rendezvényben rejlő idegenforgalmi lehetőséget – úgy döntött: nem szolgáltatja ki a fesztivált az időjárás viszontagságainak, meghosszabbítja a szezont. Hely van itt bőven, kicsit „beáldoztak” a parkból és megépült – a történelmi lovas iskola és a taverna között – a hipermodern hangversenyterem, amely így az őszi koncertezést is lehetővé évről évre tényleg épületét.

A környezet persze kevés, a zenei programok tekintetében alaposan elkényeztetett ausztriai közönségnek igazán színvonalas műsor is kell ahhoz, hogy évről évre visszatérjen. Garancia erre a fesztivál intendánsa, Rudolf Buchbinder zongoraművész, aki által megálmodott és vezetett fesztivál. Amely valójában a június 18-19-i nyáréji koncerttel már meg is kezdődött ( 19-én az ORF2 közvetítette a hangversenyt). Szép programmal: Bizet • Massenet • Saint-Saëns • de Sarasate • Verdi • Kálmán • Lehár • Porter művekkel. Ahogy ez már megszokott, a fesztivál saját zenekara játszik (Tonkünstler Orchester) és az előadók sorában ott van a (burgenlandi) magyar származású Elisabeth Kulman is.

Bár a műsornaptár már június második felétől tele van, de az igazi szezon az augusztus, amely maga al. Az Izraeli Szimfonikusok Zubin Mehta vezényletével Brucknert játszanak, a Berlini Filharmonikusok (Simon Rattle) műsorán Britten és Sosztakovics, a bostoniak Mahlert, a bécsiek Mozartot és Schubert műveket.

A színvonalnak köszönhetően évről évre egyre nevesebb művészek fogadják el a meghívást, a tartományi kormány – a fesztivál fenntartója- pedig tavaly újabb három évvel, 2018-ig meghosszabbította Rudolf Buchbinder igazgatói megbízatását. A szerződés vonatkozik a nyitó gála szervezésére, a nyári koncertek és a csaknem őszinek mondható Grafenegg fesztivál vezetésére.

Alsó-Ausztriában egyébként nem is egy népszerű prózai fesztivál is van. A Reichenau Festspiele például, az oly sokak által téli üdülőhelyként kedvelt Semmeringen.

A szellemesen megválasztott helyszíneken olyan szerzők műveit adják elő, akiket valamilyen kapocs fűzte a környékhez. Schnitzler, Nestroy, Werfel, Zweig, Doderer műveit darabjaival is kiegészítik. A szezononként 70-80 előadásnak elkötelezett törzsközönsége van, akik már tavasszal biztosítják jegyüket. Nagyjából negyven ezren látják nyaranta az előadásokat, annak ellenére, hogy szinte minden alsó-ausztriai várban, kastélyban, sőt még várromokban is tartanak fesztivált. Utóbbiak közül immár nevet szerzettGars am Kamp, ahol az idén  a Don Carlos kerül színre.

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl