A kulturális élet szegényebb egy világpolgárral

Elhunyt Luc Bondy

 
2015. Nov. 28. 19:16

A kulturális élet szegényebb egy világpolgárral

Elhunyt Luc Bondy

2015. november 28., Szombat 19:16

Akik kedvelik és figyelik a bécsi színházi és fesztivál-életet, évek óta ismerik Luc Bondy nevét, annak ellenére, hogy a magyar-osztrák származású rendező 2013-ban megvált Bécstől, és azóta a párizsi Odeon színházban tevékenykedett. Most örökre távozott: 67 éves korában, súlyos betegségben elhunyt. Bécs, a kulturális élet vezetői és a közönség gyászolja.

Másfél évtizeden át alakította Bécsi Ünnepi Hetek programját: 1997-től a prózai színház műsorának igazgatójaként, 2001-től 2012-ig az egész fesztivál intendánsaként. Eközben egy percre sem mondott le a saját rendezésekről, izgalmas színházi estéket köszönhetett neki a közönség – igaz, nem csak Bécsben, hanem már korábban Németországban is. Bondy Zürichben született, osztrák-magyar származású publicista és német-zsidó anya gyermekeként, Dél-Franciaországban, majd Párizsban tanult. Pályáját a hamburgi Thalia színház segédrendezőjeként kezdte, első saját rendezésének helyszíne Göttingen volt, innen vezetett az útja a legnagyobb német és francia színházakba. A német nyelvterület legnagyobb színházi rendezői között tartották nyilván, intendánsként pedig érdeme, hogy nagyszerű produkciókat, kiváló művészeket és rendezőket hozott el Bécsbe. Filmek és könyvek is fűződnek a nevéhez.
 
A bécsi tevékenység persze nem kezdődött olyan zökkenőmentesen – az osztrák főváros nem egykönnyen fogadja be a kívülről érkezőket, különösen az ilyen világpolgárokat. Első, 1998-as fesztivál programját értetlenség fogadta, s évek teltek el, mire az osztrák kultúra irányítói felismerték, mennyit köszönhet a város művészeti élete Bondy nyitottságának. Ő maga annak idején – intendánsi szerződése 2004-es meghosszabbításakor így nyilatkozott: Még soha nem volt ennyi ellenségem, mint itt és most.
 
Különösen sok kritikát váltott ki, amikor a néppárti-szabadságpárti kormány idején, 2000-ben engedte sőt, támogatta az azóta, 2010-ben már szintén elhunyt Christoph Schlingensief konténerakcióját. A „Szeressétek Ausztriát – első európai koalíciós hét” című installáció, a városközpontban felállított konténer a Big Brother mintájára menekülteknek adott otthont. A napi közvetítések innen (egy internetoldalra) a Jörg Haider vezette szélsőjobboldali párt idegengyűlölő politikája, a párt kormányba emelése ellen mozgósítottak, s mindezt a Bécsi Ünnepi Hetek hivatalos programpontjaként.
 
Amikor 2013-ban szakmai és állami kitüntetésekkel elhalmozva Bondy végül elhagyta Bécset, így nyilatkozott: Túl sokáig maradtam itt. Közönsége nem így gondolta. Most gyászolja az osztrák és a nemzetközi szakma, halálhírét a bécsi kulturális élet vezetői mély megrendüléssel kommentálták.
 
 
0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl