Tirol nem kér a téli olimpiából

 
2017. Okt. 24. 11:18

Tirol nem kér a téli olimpiából

2017. október 24., Kedd 11:18

Népszavazáson dőlt el a 2026-os téli olimpia sorsa: a tiroliak 53 százaléka nemmel válaszolt arra a kérdésre, szeretné-e ha a tartomány  rendezné a világversenyt.  Tapasztalatuk van a tiroliaknak: eddig kétszer,  1964-ben és 1976-ban  volt itt téli olimpia. 

A legnagyobb ellenállást az innsbruckiak tanúsítottak:  a tartományi fővárosban a szavazók 67,41 százaléka voksolt "nem"-mel.  A felmérések szerint sokféle tényező játszott közre a negatív vélemény kialakításában. Az innsbruckiak féltik a biztonságukat, egyáltalán nem örülnek a tömegek jelenlétének, de azt sem szeretnék, ha a később hasznosíthatatlan sportlétesítmények miatt a város és a tartomány adósságot halmozna fel.

A vidéki településeken élők, ahol a versenyek egy részét tartották volna, másként vélekedtek. St. Anton, Hochfilzen, Seefeld vagy Igls lakosságának nagy többsége "igen" szavazatot adott le.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság  szerette volna megszerezni a beleegyezést, és a döntés hideg zuhanyként ért - szinte biztosra vette a zöld jelzést. Már csak azért is, mert számos kompromisszumot elfogadtak, már ami a helyszíneket, az olimpiai falú méretét illeti. Még az sem lett volna akadály, hogy a megnyitó és záró ünnepség helyszíne, a Tivoli stadion kifejezetten kicsi egy ilyen nagyszabású rendezvényhez, A tiroliakat azonban az sem győzte meg, hogy a 1,157 milliárd eurós költségvetés állt volna rendelkezése, amit az állam a biztonsági feltételek biztosítására még 500 ezer euróval fejelt volna meg.

Valójában Tirol nem az egyetlen tartomány, amely így döntött. Előzőleg Salzburg és Karintia is elutasította a lehetőséget. Az Osztrák Olimpiai Bizottság (ÖOC) mindent megtett az ügy érdekében: előzetes tanulmányt készíttetett, amely a kivitelezés minden részletét feltárta, és végeredményben előállította a leg költségtakarékosabb  változatot. Az  ÖOC elkeseredetten küzdött, szerette volna a világversenyt Ausztriába hozni. Karl Stoss, az elnök csalódottan vette tudomásul a döntést. A szokásos félelmeken túl a tiroliak az elutasítással azt is kifejezték, hogy nem bíznak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság funkcionáriusaiban, a köreikben tapasztalható korrupciót riasztónak találják, és az olimpiai mozgalomnak már nincs olyan vonzereje, mint korábban. 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39