2016. július 29. péntek - Márta, Flóra. Holnapi névnap: Judit, Xénia
2012. június 17.
szervuszausztria.hu írása

Burgenlandi levél

Márkás porcelán a hercegnői lakosztályokban

  • Tetszik:

A márkás porcelán nem feltétlenül a családok hétköznapi tárgya, az ilyen étkészlet inkább illik ünnepi alkalomból terített asztalra, különösen, ha az az asztal nemesi kastély ebédlőjében áll. A herendi dísztárgyak pedig meggyőzően ékesítik a paloták termeit. A patinás herendi gyár most a Kismartoni Esterházy kastélyban mutatja be legszebb termékeit.

A legismertebbek közé tartozik a Victoria-minta

A porcelán a legjobban ott mutat, ahova eredetileg tervezték – mondja dr. Simon Attila, a herendi manufaktúra igazgatója. Valóban, mintha új életre kelnének az Esterházy kastélyban a hercegnői lakosztályok.

Az Esterházy család életében a porcelánnak mindig jelentős szerep jutott. Jó ízlésüket és gazdagságukat is bizonyítandó nem csak termeiket és lakosztályaikat díszítették ilyen törékeny drágaságokkal, hanem az asztalokra kerülő terítékekre is nagy figyelmet fordítottak. Az Esterházy család porcelán gyűjteményében ott voltak a legnevesebb porcelánmanufaktúrák gyártmányai, így a bécsi, meisseni és sevresi porcelánokat, de vásárolták az Európában előforduló kínai porcelánt is.

Porcelángyűjteményük felvette a versenyt bármelyik európai királyi vagy más hercegi család gyűjteményével. A gyűjtés a 18. században kezdődött és az évtizedek alatt folyamatosan bővült. A gyűjtemény életének kétségkívül legjelentősebb pillanata a 19. század eleji, utolsó nagy vásárlás, mikor II. Esterházy Miklós több száz darab japán és kínai porcelánnal gazdagította a gyűjteményt.

Esterházy minta

A csaknem 200 éves herendi manufaktúra – amely tudatosan nem nevezi magát gyárnak, jelezve, mennyivel több ezeknek a termékeknek a tervezése, majd kézi előállítása a puszta gyártásnál - most azokat a különleges mintázatú egyedi darabokat hozta el, amelyek még megvannak a gyűjteményből. Nem maradt fenn ugyanis egyetlen teljes étkészlet sem.

Elsősorban Cziráky Margit grófnő - IV. Esterházy Miklós herceg neje – vásárolt herendit, majd a hagyományt később Esterházy Pál felesége, a ma 97 éves Ottrubay Melinda folytatta. A mostani kiállítás darabjai egyébként nem a gyűjtemény részei, hanem Melinda hercegné saját tulajdonát képezik.

Egy kis történelem

A porcelánnal ékesített termek újralátogatása egyben alkalom a patinás gyár történetének megismerésére is, amiben segít a szép kiállítású (magyarnyelvű) füzet is. Ebből megtudható, mely grófi és hercegi családok voltak a fő megrendelők – a nevek között szerepelnek az Esterházy, Liechtenstein, Schwarzenberg és Metternich hercegek, sőt Cambridge és Westminster hercegei. I. Ferenc József császár is a vásárlók közé tartozott. Uralkodásának 25. évfordulójára pedig ajándékot kapott a manufaktúrától. A herendi tervezők a mintákat gyakran megrendelőikről nevezték el - egyrészt tiszteletük kifejezéseként, másrészt pedig újabb fontos vásárlók megnyerésének érdekében. Ez a magyarázata annak, hogy létezik Esterházy-, Victoria-, Apponyi- és Rotschild-minta is.

Az Esterházy minta eredetéről azt tudni, hogy gróf Esterházy József valószínűleg szentpétervári útjáról hozott magával kínai porcelánokat, amelyek mintáit először az Esterházy Miklós pápai kastélyának fogadó termébe készülő óriás méretű porcelánvázákra festették. A rozsda- illetve téglavörös alapra fehérrel festett finom ornamentika kis virágokat, kínai betűket illetve mocsári zsúrlót vonultat fel. A minták inverze is gyakran előfordul az edények belsejében.

Az Apponyi mintás étkészlet

A hercegnői lakosztályokon az udvarból megközelíthető Maskaron kávézóban is kialakítottak egy termet vitrinekkel, amelyekben a minták szerint rendezték el a porcelánokat. Ez a terem vezetés nélkül is megtekinthető.

Az egyes dísztárgyak között ott vannak a Gödöllő-mintásak is, az étkészletek, kávés-készletek között pedig Herend legtöbb világhírű mintája megtalálható. A manufaktúra egyébként ma külön gondot fordít arra, hogy eredeti helyszínekre vigye elé termékeit – Kismarton ebbe a sorozatba illeszkedik be. A névsor figyelemreméltó: Párizs, Milánó, Frankfurt, Berlin, Pozsony.

A kiállítás egész nyáron nyitva tart.

Vissza a lap tetejére
LEGÚJABBAK A ROVATBAN
További cikkeink
LEGOLVASOTTABB CIKKEK
További cikkeink
Partnerek:
Ausztria Lap Hetedhétország.hu - Ausztria - Legjobb ötletek egy külföldi vakációhoz MDE-VUS Magyar Diákok Egyesülete – Verein Ungarischer Studierender Ilona Stüberl - Kleines Ungarisches Restaurant Hotel*** Magnus Klause Mariazell, Hauptplatz 7.