Tájházak útja: hamisítatlan vidéki hangulat és a hagyományok

Örökségünk a jövőnk

 
2021. Nov. 10. 10:23

Tájházak útja: hamisítatlan vidéki hangulat és a hagyományok

Örökségünk a jövőnk

2021. november 10., Szerda 10:23

Utazni, új tájakat, embereket megismerni jó – ezt határon innen vagy túl sokan tudják. Különösen, amióta a karantén miatt tapasztalhattuk a fájó hiányt. Most új, izgalmas úti célokkal, vonzó lehetőségekkel bővül a kínálat. A tájházak útja a szlovén-magyar határtérséget átívelő új turisztika útvonal. 

A cél az értékekre alapozott turizmusfejlesztés, a koncepció könnyen érthető: örökségünk a jövőnk. A Tájházak útja a hamisítatlan vidéki hangulatot hozza el azoknak, akik esetleg a városi lét rohanó mindennapjaiban ilyesmivel soha nem találkoznak. Első körben kilenc tájház és öt szálloda csatlakozott az Interreg kezdeményezéséhez. Vonzó lehetőség, hogy a részvétel nem csupán passzív szemlélődésre ad módot: az egyes helyszíneken a kézműveskedés mellett a gasztronómiai különlegességek megkóstolása is szerepel a programokban. Minden tájház egyedi kínálattal rendelkezik.

Van, ahol gyógynövénykert tartozik a házhoz, s rendelkezésre áll a népi hagyománynak köszönhető megannyi recept tea, szörp vagy lekvár készítéséhez. Itt a látogató szedhet maga a természet e kincseiből, s értő tanácsadás mellett el is készítheti – és persze magéval is viheti – a kívánt hatású étrend kiegészítőt. Sokakat érdekelhet egy-egy hagyományőrző kézműves foglalkozás, amelyen – ha kedves támad – aktívan részt is vehet.

Fontos szempont lehet a régebbi korok építészeti hagyományainak megismerése. Ez sem csupán passzív szemlélődés, hiszen a korabeli berendezési tárgyakat ki is lehet próbálni. A helyi termékekből kóstoló áll rendelkezésre, nem beszélve arról, hogy a tájházakat kivétel nélkül túrázásra csábító természeti környezet veszi körül.

Hetés különlegessége a kerek perec és a baba alakú kalács (fumu)

A tájházak ősszel és télen is várják a kirándulókat, és bár  a látogatás korántsem kötődik valamilyen „alkalomhoz”, érthető, ha sokakat különösképpen vonzanak az egyes nagyonis konkrét hagyományok. A szüret, a Márton-nap, az ádvent a maga eredeti valójában, úgy, ahogyan azt vidéken, esetleg egy-egy tájegységben különbözőképpen megélték.

Bővebb információk a Tájházak útja facebook oldalán található - https://www.facebook.com/houses.si.hu.

A tájházakat bemutató Youtube csatornán érhetők el:    https://www.youtube.com/channel/UCP1Sy1qeyRSvHyotdubMYzg

A szervezők fél,- egynapos, illetve hosszabb tartózkodást tartalmazó csomagot kínálnak, a szállodák pedig közvetlenül is értékesíthetik a csomagajánlatokat. A félnapos programok könnyen beilleszthetők akár egy hosszú hétvége programjába is. Vannak különlegesen kialakított, megfelelő élményeket ígérő csomagajánlatok kisgyermekes családoknak, fiatal pároknak, idősebbeknek.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39