Harminc millió eurós szociális segítség a lakosságnak

Ausztriában is elszabadultak az árak

 
2022. Júl. 14. 17:45

Harminc millió eurós szociális segítség a lakosságnak

Ausztriában is elszabadultak az árak

2022. július 14., Csütörtök 17:45

Ausztriát is elérte az energiaár emelkedés és ennek következtében szinte valamennyi termék drágulása.  A kereskedők a megnövekedett költségeket azonnal az áruk és a szolgáltatások eladási árához csapták, ami természetesen a lakosság részéről felháborodást, rossz hangulatot váltott ki – írja honlapunknak Bécsből Horváth Tamás.

Foto: kschneider2991

Az osztrák kormány a válság hatásainak csökkentésére egy komoly intézkedéscsomaggal állt elő. Ez még egyelőre az első kör – ígérik -, lesznek újabb és újabb támogatások, amíg csak szükséges. A piaci folyamatokba a politikusok nem akarnak belenyúlni, mert ezzel könnyen elriaszthatnák a leendő befektetőket és bizonytalanságot generálhatnak. Ez természetesen nem tenne jót az eurónak és az elmaradt, leállított beruházások következtében munkahelyek elvesztésével is járhatna.

Az infláció jelenleg 8%.

Mennyi az annyi?

A kormány első körben, sokakat meglepve egy 30 millió eurós (kb. 12,5 milliárd forint) csomagról döntött. Ki mit kap?

A családok augusztusban gyerekenként 180 euró támogatást kapnak a családi pótlékon felül. Szeptemberben az alacsony jövedelműek (a szociális ellátásban részesülők, a minimál nyugdíjasok és a munkanélküliek) 300 euró összegű, egyszeri támogatásban részesülhetnek.

A csomag másik része a klímabónusz, amely 250 eurót jelent minden felnőtt számára, és 125 eurót gyerekenként.  (Ezt egyébként az októbertől életbe lépő széndioxid-adó ellensúlyozására vezették be, amit korábban 100 és 200 euró közötti összegben határoztak meg).

Ezen felül minden Ausztriában élő lakos kap még egy egyszeri 250 eurós támogatást.

Továbbá emelik a családi adókedvezményt és a gyerekek után járó kiegészítő pótlékot is. (Ez már idén 550 euróra emelkedne.)

Johannes Rauch, a kormány szociális minisztere szerint: "Ezek az intézkedések nem csak felveszik a harcot a szegénységgel, hanem meg is fogják akadályozni azt".

Johannes Rauch (Zöldek) szociális - és egészségügyi miniszter - foto: ORF

A vállalatok sem maradnak ki a segélycsomagból, hiszen energiadíj-kompenzációban részesülnek.

Ausztriában a 7 kulcsos adórendszer miatt a béremelések miatt sokan magasabb adósávba kerülnének, ezért a legfelsőbb adósáv kivételével mindenhol lejjebb viszik a befizetendő adó mértékét.

Minden nagyon drága, de mégis olcsó

Az elszabadult árak ellenére egyre több határmenti magyar Ausztriában vásárol, mert a magyarországi közel 17-18%-os infláció – és a sokkal magasabb magyar ÁFA - miatt sok termék az osztrák 8%-os infláció ellenére is olcsóbb lett. Másrészt a nagyvállalatok nagyobb kedvezményeket tudnak adni a vásárlóknak az európai viszonylatban is kifejezetten stabil és a kiszámítható piacon.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39