Segít a tanácsadó...6. rész

Magyar, vagy osztrák cégként vállalkozzak Ausztriában?

 
2019. Ápr. 29. 10:05

Segít a tanácsadó...6. rész

Magyar, vagy osztrák cégként vállalkozzak Ausztriában?

2019. április 29., Hétfő 10:05

Az Ausztriában egyre nagyobb számban vállalkozást tervező magyarok gyakran elvesznek a bürokrácia útvesztőiben, vagy legalábbis tanácstalanok, hogyan kezdjék új életüket. Sokan az önállóság mellett döntenek - amihez szintén nem árt a szakértői segítség. A szervuszausztria.hu a cégalapítás és működtetés legalapvetőbb általános információiról indít sorozatot. Egyben javasoljuk: konkrét, egyedi és a cikkeinknél részletesebb tanácsadásért keressék szakértőnket, dr. Berényi Ferencet, aki honlapján elérhető. Portréja egy évekkel ezelőtti cikkünkben itt olvasható.

 

Sok magyar vállalkozó nehezen tudja eldönteni, hogy magyar cégével dolgozzon-e Ausztriában, vagy alapítson-e egy osztrák céget, és annak nevében lépjen-e fel.  Szakértőnk, dr. Berényi Ferenc az alábbiakban mutat rá a legfontosabb tényekre és különbségekre.

Ha az osztrák munka csak eseti, alkalomszerű megbízás, azt javaslom, hogy magyar cégünkkel nyújtsunk  határon átnyúló szolgáltatást (az osztrákok ezt „Herüberarbeiten”-nek – „határon átdolgozás”-nak nevezik). Ebben az esetben sem telephelyet, sem leányvállalatot nem létesítünk Ausztriában és minden adó- és járulékfizetési kötelezettségünk Magyarországon marad (az SzJA-t akkor fizetjük Ausztriában, ha egy naptári évben az ott tartózkodás túllépi a 183 napot. A TB járulék fizetési kötelezettsége is belép Ausztriában, de csak 24 hónap tartózkodás után – ilyen érvényessége lehet maximum az un. A1 igazolásnak is). Az építőiparban Ausztriában kell fizetni az un. BUAK-ot (Szabadság- és Végkielégítési Pénztár), amit az előkalkulációnál feltétlenül figyelembe kell venni.  A szükséges adminisztrációt (regisztráció, bejelentések, stb.) minden esetben el kell végezni természetesen. Az osztrák hatóságok az okmányok meglétét és a jogszabályok betartását szigorúan, rendszeresen ellenőrzik. A projekt sikeres lezárása után a dolgozók visszatérnek eredeti munkahelyükre, és a cég folytatja hazai tevékenységét.

Ha a piackutatás eredményeképpen, vagy az első néhány projekt sikeres teljesítése után van arra kilátás, hogy tartós, hosszútávra szóló megbízásokat szerzünk a piacon, akkor célszerű egy kisebb, vagy nagyobb ausztriai vállalat létrehozása. A cégformákról (Kft., Bt, Kkt, egyéni vállalkozás) már korábban nyújtottunk általános információt. Ebben az esetben Ausztriában fizetjük az adókat és a járulékokat a felvett dolgozók után. Az SzJA alacsonyabb fizetési kategóriáknál kedvezőbb a hazainál, és további előny lehet, hogy a dolgozó jogot formálhat a kint töltött idő után nyugdíjra, és a kint tartózkodás alatt a szociális juttatásokra. Ha a magyar vállalatot az osztrák vállalat külföldi leány-vállalatává tesszük, akkor belép az un. csoportos adózás, vagyis a két vállalat nyereségét és veszteségét összevonva lehet megállapítani a közös adóalapot, ami adott esetben kedvező lehet. 

Minden eset más és más, dr. Berényi Ferenc szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére a www.vallalkozasausztriaban.hu honlapon keresztül is.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl