Esterházy szövege, Eötvös zenéje Salzburgban

 
2016. Júl. 31. 11:44

Esterházy szövege, Eötvös zenéje Salzburgban

2016. július 31., Vasárnap 11:44

Nem így tervezték. A Halleluja című oratórium, amelynek zenéjét Eötvös Péter, librettóját Esterházy Péter írta, a Salzburgi Fesztivál első napjaiban, július 30-án eleve szerepelt a programban. Arra azonban a művet évekkel ezelőtt megrendelők nem gondoltak, hogy az író nem éri meg a bemutatót. Az előadással Salzburg Esterházy emléke előtt tisztelgett.

Halleluja Esterházy Péterért – így módosult a szombat este bemutatott oratórium címe (Halleluja – Oratorium balbulum). A művet – amelynek német fordítója Buda György – Daniel Harding angol karmester vezényletével a Bécsi Filharmonikusok adta elő, neves énekesek mellett közreműködött a Magyar Rádió énekkara, narrátora pedig ismert és kedvelt osztrák színész, Peter Simonischek volt. Az oratórium témája a jóslás, főszereplője egy dadogó próféta, akihez két szólista és a kórus csatlakozik: egy jó kedélyű angyal, aki a történésekre felülről tekint, és a narrátor, aki segít a közönségnek az eseményeket jobban megérteni. A szöveg szarkasztikus, a műfaj világi oratórium, s e minőségében nem nélkülözi a 2016-os aktuálpolitikai vonásokat, komoly gondolatokat közvetít humorral. A salzburgi előadás ősbemutató volt, november végén a Wien Modern fesztiválon megismétlik és november 24-én a Müpa is bemutatja.

Salzburg és Esterházy Péter kapcsolata már csak azért is szoros volt, mert németre fordított műveinek jelentős részét a salzburgi Residenz Verlag adta ki. 2001-ben pedig a fesztivál súlypontként magyar írók műveit választotta, s ennek jegyében Esterházy, mint író vendég több nagy sikerű felolvasóesten találkozott a közönséggel.

A 96. Salzburgi Nyári Játékok rendhagyó módon kezdődött: a politikai helyzetnek köszönhetően a hagyománytól eltérően a fesztivált a parlament elnöke nyitotta meg – mivel hivatalosan megválasztottáll az ország élén. Más tekintetben persze Mozart városa nem tér el a megszokottól: az ünnepi beszédet ismert személyiség, ezúttal Paul Liessmann filozófus tartotta, és műsoron van Hofmannstahl klasszikusa, az Akárki a Dom téren.

A fesztivál 41 napja alatt 14 helyszínen 140 produkciót láthat a közönség – többségükre egyébként elővételben elfogyott minden jegy. Akik ezért, vagy más okból (mondjuk, mert a jegyek ára csillagászati) nem jutnak el Salzburgba, kárpótlást kapnak az osztrák televíziótól és rádiótól: összesen több mint száz óra közvetítés szerepel e hat hét programjában. A fesztivál programja – egyben jegyvásárlási lehetőség –

Az ORF külön honlapon számol be a fesztiválról, és tájékoztat a közvetítésekről, az online is megtekinthető előadásokról.

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl