Új és még újabb fizető parkolási övezetek Bécsben

Tudnivalók autósoknak

 
2016. Szept. 25. 15:32

Új és még újabb fizető parkolási övezetek Bécsben

Tudnivalók autósoknak

2016. szeptember 25., Vasárnap 15:32

Akinek szerencséje volt, vagy éppen letöltötte a telefonjára a megfelelő alkalmazást, eddig megoldhatta ingyen a parkolást  Bécs kilencedik kerületében: a Gürtelen túl, a közeli tizennyolcadik kerületben találhatott kisebb utcákat, ahol még volt ingyenes parkolás. Ugyanígy volt ez a tizennegyedik kerületben - egészen szeptemberig. Ennek vége, és oda az egykoron hangoztatott elv is, miszerint csak a belvárosi, és ahhoz közeli területeken szed díjat a magisztrátus az autósoktól.

A következő, januártól Döbling, a  tizenkilencedik kerület, beleértve a Grinzinget, a Heurigerek világát. Az intézkedés nem is elsősorban a bevétel szaporítását szolgálja - bár nyilván az sem rossz - inkább az egyre elviselhetetlen parkolóhely hiányt hivatott enyhíteni. Az eddig is fizetős kerületek közelében ugyanis a határos utcákon sem lehetett már megállni, így aztán a megfelelő éves matricával rendelkező helybéli lakosok sem tudták otthonuk közelében leállítani a kocsijukat.

Ráadásul a fizetési kötelezettség előírása nem minden, több parkolóhely megszűnt, és kikerült a tiltó tábla: olyan szakaszokon, ahol a gépkocsik gyakorta akadályozták a villamos közlekedést. Vagyis nem elég, hogy fizetni kell, de még a lehetőség is kevesebb.

Az új fizetős övezet, a Währing,  újabb gondot jelent a határos kerületeknek, amelyek lakói számíthatnak a parkoló gépkocsik számának rohamos növekedésére. Talán ezzel is magyarázható, hogy a kilencedik kerülettel határos Döbling már januártól szintén bevezeti a fizetős parkolást. És aztán majd jön a tízedik -- Favoriten - ahol ugyan nincs annyi, más kerületek lakói számára vonzó létesítmény, viszont nagyonis sűrűn lakott.  Vagyis ma már szó sincs az eredeti elképzelésről, arról, hogy csak a Gürtelen belüli, belső kerületekben kell fizetni a parkolásért.

Bécsben a fizető parkolás bevezetése nem igényel különösebb beruházást:  nem kell parkolóórákat felszerelni, elég a fizetési kötelezettséget jelző táblák kihelyezése. És persze több parkőr - seriff - alkalmazása. Mobiltelefonon csak osztrák rendszámú kocsik tulajdonosai intézhetik a parkolást, ők is csak előzetes regisztráció után. A többiek a trafikokban kapható Parkscheint töltik ki, feltüntetve érkezésük pontos idejét. A fél-, egy- , másfél és kétórás várakozásra jogosító különböző színű parkoló cédulákon kívül létezik egy lila, ingyen beszerezhető, amellyel negyedórát maradhat a kocsi. Pont annyi ideig, amíg beszalad a trafikba az autós, újabbakat vásárolni, vagy a gyereket bekíséri az óvodába, iskolába.  Nem árt tudni, hogy hétköznap a belső kerületekben este tízig kell parkolási díjat fizetni, szombaton változó - egyes részeken ingyenes a parkolás, másutt, főleg a központban déli egyig fizetni kell.

A Parkschein rendszer, és a központosított fennhatóság mindenesetre  könnyebbséget jelent, egységes a rendszer, a cédulák bárhol felhasználhatók.

Bár a parkőrök – seriffek – emberségesebbek, mint nálunk, és nem is ellenőriznek olyan sűrűn,  a külföldi autósokat szívesen bírságolják, az ő kisebb vétségeikért is a szélvédőre kerül a büntető-csomagocska. Például egyes nem főútvonalnak besorolt bécsi utcákban, ahol busz jár, a járda mellett az úttesten fel van festve egy párhuzamos vonal a parkoló autóknak. No, ha abból kicsit is kilóg az autó, rögtön jön a büntető cédula.

Kerékbilincs a büntetés

A külföldi autós sem számíthat kegyelemre: a számítógépes nyilvántartás kíméletlen, hiába tapasztalták eddig azt, hogy a parkolási büntetés cédulát el lehet dobni. .

Egyre több külföldi rendszámú autókon látni ma Bécsben kerékbilincset: háromnál több csekkért jár ilyesmi. Levetetése bürokráciamentes, ám nem olcsó mulatság.

Másképpen remény sincs arra, hogy a büntetést behajthassuk – mentegetőzik az intézkedő parkőr. A parkolási társaság Bécs egész területén egységes, a magisztrátus egyik osztályához tartozik: Kerületi kirendeltségén lehet (kell) a nagyjából 100- 150  eurós díjat ilyen esetben befizetni, s ezután valóban igen gyorsan megérkezik a segítség. A bilincset gyorsan eltávolítják, a vezető- és az utas oldalablakára felragasztott hatalmas figyelmeztető röplap levakarása a tulajdonos dolga – no, ez sem egyszerű!

A parkolási kirendeltségek egyébként addig vannak nyitva, ameddig a parkolási díj fizetése a kerületben kötelező – a belvárosban este tízig. Ha valaki este későn veszi észre a kellemetlenséget, a közeli rendőrkapitányság intézkedik. Segítségben nincs hiány, de azért jobb nem kihívni a sorsot: amióta a számítógépes rendszer percre készen mutatja egy-egy autós „bűneit”, ugyancsak hamar felkerül a kerékre a bilincs. Sőt, úgy tűnik, erre kicsit rá is játszanak, és a külföldi autós kisebb vétségéért is a szélvédőre kerül a büntető-csomagocska. Magyar autósok körében van már olyan tapasztalat is, hogy – nem feltétlenül Bécsből, de például Burgenlandból – magyarországi címükre is érkezik a fizetési felszólítás, például gyorshajtásért. Ugyanakkor az osztrákok beérik a büntetés behajtásával, nem tesznek rá hatalmas pótlékokat. Ez is valami.

 

 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl