Magyarország korrupció gyanújával került az USA igazságügyi hatóságainak a célkeresztjébe

 
2018. Aug. 28. 15:47

Magyarország korrupció gyanújával került az USA igazságügyi hatóságainak a célkeresztjébe

2018. augusztus 28., Kedd 15:47

Kormányhivatalnokok túlárazva vásárolhatták meg az amerikai gyártó szoftverét - írja Gregor Mayer, a Der Standard budapesti tudósítója.

Magyarországon, amely a Transparency International szerint Bulgária mellett a legkorruptabb uniós tagállam, újabb gyanús eset körvonalazódik.  Amint arról a Wall Street Journal péntekre virradóra tudósított, az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet (SEC) olyan gyanús jelzéseket vizsgál, amelyek szerint magyar kormányhivatalnokok túlárazva vásárolhatták meg a Microsoft amerikai vállalat szoftvertermékeit.

A gyanú szerint az ügybe keveredett magyar közvetítők, akik kedvezményes áron kapták meg a Microsoft termékeit, valószínűleg a Microsoft tudomásával a túl magasra beárazott árrésből fizettek vesztegetési pénzeket magyar tisztségviselőknek vagy más személyeknek. Az ártatlanság vélelme érvényes.

A hatóságok - pénzügyi hivatalok, rendőrség vagy a posta - beszerzései 2013-ban és 2014-ben történtek.  A közvetítők a kormányzati ügyfelektől olyan árakat kértek, amelyek akár 30-100 százalékkal is meghaladták a beszerzési árakat. Egy korábbi felülvizsgálatot követően a Microsoft elbocsátotta a magyarországi képviseletének négy munkatársát, köztük a képviselet vezetőjét, és megszakította a kapcsolatokat a közvetítőkkel. Ezután - ahogy arról a G7.hu magyar internetes portál pénteken beszámolt - az elbocsátottak közül ketten a magyar kormányzati szervek apparátusában kaptak magas beosztást.

A Népszava című ellenzéki napilap cikke szerint a beszerzések körül feltűnt Tiborcz István, a 2010 óta hivatalban levő Orbán Viktor jobboldali, populista miniszterelnök veje,  valamint annak testvére, Péter is. Ők 2014 tavaszán vették át az ellenőrzést az állami intézmények informatikai beszerzései felett, és így befolyással lehettek a most felülvizsgálat alatt levő beszerzésekre is. Tiborcz István és Orbán lánya, Ráhel 2013 szeptemberében kötött házasságot.

Gyanús pályáztatások

2015- ben a kormányfő veje maga is beszállt a szoftverüzletbe. A HCS Expert nevű cége egy év leforgása alatt megduplázta a forgalmát, amely így elérte a három millió eurót. Tiborcz egymaga 1,3 millió euró osztalékot vett ki ebből az üzletből. De már ezelőtt sem volt szegény. 2014 előtt egy olyan vállalkozás társtulajdonosa volt, amely közvilágítási rendszereket adott el a településeknek. Oly mértékben manipulálhatták a pályázatokat, hogy az Olaf, az EU korrupció ellenes hatósága is beavatkozott. A hatóság “szervezett csalási mechanizmusokat” fedett fel, és azt javasolta az EU-Bizottságnak, hogy követelje vissza az e projektekre adott 43 millió eurós EU-támogatást. (Der Standard,,2018.08.25.)

Fordította: dr. Gonda László

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl