Társasági adócsökkentés?

Jó hír lehet az ausztriai vállalkozóknak

 
2016. Okt. 17. 17:45

Társasági adócsökkentés?

Jó hír lehet az ausztriai vállalkozóknak

2016. október 17., Hétfő 17:45

Az osztrák kormány a társasági adó csökkentését fontolgatja. Az öt százalékos mérséklés  (a jelenlegi 25 százalék helyett 20 százalékra) a szakemberek szerint jótékonyan hatna az Ausztriában beruházni kívánók nagyobb lelkesedésére.  Bár döntés még nincs, az elképzelés komolyságát alátámasztja, hogy a pénzügyminisztérium adóosztályának vezetője jelezte egy szakmai konferencián a szándékot.

 

Utoljára 2005-ben  csökkentették a társasági adót és akkor az intézkedés nagyon sok új céget vonzott Ausztriába. A pénzügyminisztériumi osztályvezető - Gunter Mayr -, aki a tervekről egy jogászkonferencián beszámolt, azt sem titkolta, hogy az adócsökkentés tekintélyes veszteséget jelentene a költségvetésnek. Jelenleg 7,5 milliárd eurót fizetnek be társasági adó címén a vállalkozások,  a csökkentés után 1,5 milliárddal lenne ez a bevétel kevesebb. A gazdaságélénkítő hatás miatt azonban az intézkedés  bizonyos többletbevételt is hozna: a pénzügyi szakemberek ennek volumenét mintegy 300 millió euróra teszik.

A minisztériumi osztályvezető persze nem csak a saját véleményét tette közzé: a minisztériumot vezető Hans Jörg Schelling is hasonlóan gondolkodik. Már csak azért is - erősítette meg szóvivője - mert az ilyen csökkentés egybevág az európai tendenciával. Azt persze egyelőre nem tudni, mennyire lehet a közeljövőben számítani erre a módosításra. Sokkal biztosabbnak látszik, hogy nagyon hamar bevezetik a befektetések ösztönző premizálását.

A felelevenített 2005-ös mérséklés egyébként ennél nagyobb arányú volt: akkor 34 százalékról csökkentették a társasági adót 25 százalékra. Akkortájt Ausztria élenjárt ezzel az intézkedéssel, annyira, hogy Németország is hamarosan követte, pontosabban rálicitált: 19 százalék adót írt elő a gazdasági társulásoknak. (Ma ez az adókulcs 15 százalék).

A német adócsökkentés előtt feszültség támadt a két ország között, mert a jobb feltételek miatt a német vállalkozások valósággal megostromolták Ausztriát. Ma más a helyzet - jegyezte meg a pénzügyi szakértő -, ha Ausztria nem lép, lemarad a többi ország mögött. Ezt bizonyítja, hogy sok európai országban adócsökkentés fontolgatnak. Angliában - a Brexit hátrányainak  enyhítésére -  a jelenlegi 20 százalékról 17-re  tervezik a társasági adó mérséklését, Svájcban a kulcs 15 százalék alá is mehet,  Írországban és Cipruson 12,5 százalék a társasági adó. Az áttekintés csak a nyugat-európai helyzetre vonatkozik, Közép-Kelet-Európa és így Magyarország kimaradt. 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl