2016. július 28. csütörtök - Szabolcs. Holnapi névnap: Márta, Flóra
2009. június 2.

Mozaik

Külföldiek nélkül csökkenne Ausztria lakossága

Orrhosszal vezetnek a németek

  • Tetszik:

A közhit a törököket tartja a legnépesebb idegen kolóniának, holott a tavalyi statisztika szerint az új bevándorlók listáján csak a negyedikek. A legtöbben meglepő módon az Európai Unióból, ezen belül Németországból érkeznek.Így tehát az ausztriai demográfiai növekedés a németeknek köszönhető.

A lakosság gyarapodásának mindössze egytizede vezethető vissza a születések számára – derül ki az Osztrák Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből. Eszerint Ausztria népessége 2008-ban 36 700 fővel nőtt és jelenleg 8,355 millió. A legnagyobb növekedést a keleti tartományokban regisztrálták.

2009 elején Ausztriában összesen 871 ezer idegen állampolgár élt, ami az összlakosság 10,4 százaléka.
A társadalom elöregedése nem csupán benyomás, az adatok is igazolják. A 85 év felettiek száma 173 ezer, 924-en már betöltötték a 100. életévüket. Változatlanul kevés a gyerek: egy nőre számítva a statisztikai adat 1,41. Figyelemre méltó, hogy a házasodási kedv tartós csökkenése miatt már nem családonként tartják nyilván a gyermekek számát, hanem az anyákat veszik alapul. Folytatódik az élettartam növekedési tendenciája: az osztrák férfiak átlagban 77,6 évig (plusz 0,3 év), a nők 83 évig (plusz 0.1 év) élnek.


A bevándorlás Ausztria számára igen fontos – mondják a demográfusok, e nélkül csökkenne a lakosságszám. Az új betelepedők kétharmada az Európai Unió országaiból érkezett. A legnagyobb csoport a németeké, ennek létszáma 10 544. A második helyen nagy távolsággal a románok állnak (4 627). A volt Jugoszláviából tavaly 3160-an települtek át Ausztriába, a török bevándorlók száma pedig alig 2133 fő volt. Az előző évihez képest fele annyi lengyel érkezett; Magyarországot külön már nem is tartják nyilván, hanem csak a 2004-ben csatlakozott országokkal együtt. Ebből a 10 országból együtt 2008-ban alig több mint hétezer új betelepedő érkezett.

fontos link:Statistik Austria

Vissza a lap tetejére
LEGÚJABBAK A ROVATBAN
További cikkeink
LEGOLVASOTTABB CIKKEK
További cikkeink
Partnerek:
Ausztria Lap Hetedhétország.hu - Ausztria - Legjobb ötletek egy külföldi vakációhoz MDE-VUS Magyar Diákok Egyesülete – Verein Ungarischer Studierender Ilona Stüberl - Kleines Ungarisches Restaurant Hotel*** Magnus Klause Mariazell, Hauptplatz 7.